Články se štítkem: ceny potravin

LEVNĚJŠÍ POTRAVINY V OBCHODECH... UŽ BRZY!

29.08.2023 | Obchodní řetězce budou na změny nákupního chování spotřebitelů reagovat zvyšováním podílu vlastních značek s nižšími cenami nebo větším zájmem o potraviny z dovozu, které lze při stejné kvalitě nakoupit o 15 až 20 procent levněji než od českých dodavatelů. Na sociální síti X (dříve twitteru) to k dnešním údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o vývoji české ekonomiky uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) Tomáš Prouza.

NADĚJE PRO NAŠE PENĚŽENKY: CENY POTRAVIN BUDOU NADÁLE KLESAT!

10.08.2023 | Ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat, řekla dnes ČTK prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Výjimkou je vepřové maso; jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste, dodala.

OLIVOVÝ OLEJ ZDRAŽUJE, CENA JE NYNÍ NA MAXIMU

07.08.2023 | Velkoobchodní ceny olivového oleje jsou na historických maximech, proti loňsku jsou více než dvojnásobné. Způsobila to hlavně špatná úroda kvůli suchu ve Španělsku a dalších zemích EU, odkud pochází dvě třetiny celosvětové produkce. Lze očekávat, že růst cen se projeví i na pultech obchodů poté, co se prodají zásoby z loňské úrody.

ANALYTIK PETR HAVEL: DOBRÁ ÚRODA SNÍŽÍ CENY POTRAVIN AŽ PŘÍŠTÍ ROK

04.07.2023 | Dobrá letošní úroda a s tím spojený pokles cen zemědělských surovin a následně i potravin může nastat až příští rok, nejdříve na úplném konci letošního roku. Na dotaz ČTK to dnes řekl agrární analytik Petr Havel. Nový ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) přitom o víkendu řekl, že ke snižování cen potravin by kromě poklesu inflace mohla vést očekávaná nadstandardní úroda.

PŘEDRAŽENÉ TĚSTOVINY? VELCÍ VÝROBCI ČELÍ KRITICE

23.06.2023 | Velcí výrobci těstovin, například italská společnost Barilla či francouzská firma Panzani, čelí v Evropě kritice za vysoký růst cen svých produktů. Píše to dnes deník Financial Times. Za zdražení v uplynulých měsících mohl růst cen kanadské pšenice, ze které se vyrábí velká část těstovin v Evropě. Politici a sdružení spotřebitelů však tvrdí, že ceny komodit již začaly klesat, aniž by se to promítlo do cen pro konečné spotřebitele.

CENOVÉ STROPY V MAĎARSKU KONČÍ: POSLEDNÍ MĚSÍC VÝHODNĚ

22.06.2023 | Maďarská vláda začátkem srpna zruší cenové stropy u základních potravin. Zároveň však nařídí maloobchodníkům poskytovat výraznější slevy u vybraného potravinářského zboží. Oznámil to dnes podle agentury Reuters šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.

ŘETĚZCE JAKO ŽÁBA NA PRAMENI: MINISTERSTVO VOLÁ PO FÉROVÝCH CENÁCH

26.05.2023 | Obchodní řetězce podle viceprezidenta Agrární komory ČR (AK) a generálního ředitele společnosti Úsovsko Jiřího Milka dlouhodobě diskriminují tuzemské výrobce potravin pomocí přemrštěných obchodních přirážek, nevýhodného umístění v regálech či nedoplňováním jejich zboží na pulty. "Každá nová smlouva znamená další slevu a vyšší marži pro obchod. Nikoliv nižší cenu pro zákazníka," řekl dnes Milek na sněmu AK v Olomouci.

SVĚTOVÉ CENY POTRAVIN V DUBNU POPRVÉ STOUPLY

08.05.2023 | Světové ceny potravin se v dubnu kvůli zdražení cukru a masa poprvé za rok meziměsíčně zvýšily, v meziročním srovnání však vykázaly pokles téměř o 20 procent. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

TRISTNÍ PROBLÉMY S CENAMI PŘI KONTROLÁCH OTŘÁSLY ČESKEM

13.04.2023 | Výsledky kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to na twitteru uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci poté řekl, že se masivně porušuje potravinové právo a rovněž zákon na ochranu spotřebitele, zmínil i nekalé obchodní praktiky.

FAIR TRADE KÁVA JDE NAHORU, CENA SE ZVÝŠÍ ASI O 20 PROCENT

03.04.2023 | Kvůli sílícím dopadům klimatických změn a rostoucí nestabilitě světové ekonomiky organizace Fairtrade zvyšuje minimální cenu kávy. Znamená to posílení ochrany drobných pěstitelů organizovaných ve fairtradových družstvech. Nová minimální cena zvýší základní výkupní cenu o 19 % u kávy robusta a o 29 % u kávy arabica. Jde o první zvýšení minimálních výkupních cen fairtradové kávy po dvanácti letech.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.